Tip na netradiční koníček – Nožířství

Kategorie:
Datum vložení:
Jiné ruční práce
30.08.2016                   07:56:54
Potřeby:

ocel
dřevo
nářadí
pilník
brousek


Postup:

Jistě se vám líbí, když je dokonale řemeslné zpracování na noži vidět. Především obdivujete na čepeli výrazné zdobné detaily, které jsou vytvořeny ryteckou technikou. U některých nožů vás zase může upoutat do nejmenších detailů navržené střenky. Určitě u těchto výrobků neujde vaši pozornosti také kvalita, čistota tvarů, ladnost křivek, rafinovanost, taktéž i pevnost, odolnost a perfektní ostří. Tyto řezné nástroje jsou inspirovány různými etapami naši historie a vyrábí se na zakázku. Proto jsou vždy unikátní a krásné. Jednotlivé modely nožů se liší velikostmi, použitými materiály a jedinečným designovým pojetím. Ze všech vyzařuje poctivá a tvůrčí nožířská práce.

Většina nožířů používá při výrobě zdobných nožů tradičně staré a generacemi osvědčené postupy s velkou mírou ruční práce. Pod jejich rukama vznikají modely nožů s rozmanitým výbrusem čepele, překrásnou uměleckou rytinou a neobyčejně tvarovanou rukojetí. Všechny nožířské nástroje disponují ručně kovanou čepelí. Tato součást nože se tvaruje do své konečné podoby na kovářském nástroji zvaném kovadlina. Vylepšení čepele se provádí tepelným zpracováním a to v kovářské výhni. Někdy se tato technika používá i vícekrát, díky ní dostane čepel tu správnou kresbu.

Nožíři využívají často pří výrobě čepele ušlechtilou nerezovou, pružinovou či damaškovou ocel. Ostrá součást nástroje se zhotovuje také z oceli D2 anebo AK9. K vidění jsou čepele i z netradičních materiálů. Nicméně najdou se nožíři, kteří vskutku nejraději používají vhodnou ocelovou komponentu, jenž má za sebou nějakou tu historii. Tomuto materiálu může být více než sto let.

Nožířům poslouží jako rukojeť běžné dřevo z našich končin, exotická dřevina (kořenice, eben a palisandr), buvolí roh, zvířecí kost, jelení, losí či daňčí paroží. Žádané je i střenko ze zubu prasete bradavičnatého, rohoviny, korálu či perleti. U nožířských nástrojů se lze setkat s koženou, titanovou anebo mosaznou ozdobou. Nejluxusnější verze nožů jsou například nazdobeny drahými kovy a polodrahokamy. Jejich cena se pohybuje v řádech desítek tisíc korun.

Konkrétní tipy k výrobě různých typů nože naleznete na webu http://www.jatagan.eu/clanky/navody-na-vyrobu-noze

Autor: petanas
udělit plusový bod - udělit plusový bod
Počet bodů: 0
         

Fotografie

Tip na netradiční koníček – Nožířství
nůž

Komentáře k práci "Tip na netradiční koníček – Nožířství"

K práci nejsou žádné komentáře.


Přidat komentář

Vaše jméno:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz - Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: - do kolonky zadejte aktuální rok (např.: 2024)
   

Tématické fráze

netradiční koníček netradiční materiály na střenky nožů rucni nozirstvi tipy na konicky nožířství potreby pro nozire eben netradyčni koníčky ruční netradiční práce nožíři nůž losí roh netradični vyroba nozu netradiční koníčky tipy na koníčka rucni prace tipy


Statistiky ručních prací

Za týden: 0 prací
Za měsíc: 9 prací
Celkem: 1898 prací
S fotkou: 1772 prací
Copyright © 2008 - 2024 www.topkonicek.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
Linka
PHP: www.j-soft.cz | info@topkonicek.cz | Obecné podmínky | Výměna odkazů | Kontakty
Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz